WU JI BI FAN

Preveč dobrega je slabo

(dobesedni prevod: Stvari je treba obrniti)


V filmu Karate Kid Jackie Chan kot učitelj karateja pripravlja učenca na tekmovanje. Učenec je zelo motiviran in vsak dan trenira, tudi doma. Potem mu nekega dne učitelj reče – danes ne bo treninga, vzemi si prosto. Učenec ga začudeno pogleda in vpraša, zakaj?


 »Wu ji bi fan!« mu odgovori učitelj. Preveč dobrega je slabo.


Modri učitelj je vedel, da učenec potrebuje odmik od dejavnosti, ki je popolnoma zapolnila njegovo življenje. V njegovih mislih je bil trening in tekmovanje prisotno vsak trenutek dneva. Učitelj je vedel, da lahko pride do zasičenosti, ki bo negativno vplivala na učenčevo učinkovitost na tekmovanju. To staro kitajsko modrost uporablja veliko dobrih učiteljev, mentorjev, trenerjev …


Česarkoli že imamo preveč, pa če je še tako dobro, nas zasiči. Preveč sladoleda, preveč ene vrste mesa … prenesite to iz prehrane še na vsa ostala področja. Tudi odnosi niso izjema. V moji predstavi idealnega sveta bi moral vsak imeti tudi 'učitelja' za medosebne odnose. Takšnega, ki bi vedel, kdaj je potrebna bližina in kdaj odmik. Tako bi se že v otroštvu naučili, kako smo s tem in znali sami reči wu ji bi fan, ko bi nas na to opozoril občutek v drobovju.


Dnevne aktivnosti si organiziramo tako, da je vsega po malo: delo, počitek, razvedrilo, druženje, rekreacija, spanec … ničesar preveč. To je veljalo za prejšnje 'normalno' vsakdanje življenje.


Vendar sedaj nismo več v znanem 'normalnem' življenju. Zaradi pandemije in prisilne izolacije se učimo novih 'normalnosti'. Tisti, ki so z wu ji bi fan imeli težave že prej, jih imajo zdaj še večje. Zaradi vsega novega tam zunaj je še težje biti bolj pozoren na dogajanje znotraj sebe in s preventivnimi ukrepi preprečiti negativne reakcije.


V partnerskih odnosih so negativne reakcije lahko nekonstruktivni (rušilni) prepiri (partnerja se v odnosu morata prepirati, brez tega se odnos ne gradi, le da mora biti prepir konstruktiven – usmerjen v pozitiven izid) in vse možne oblike različnega nasilja, od tihih dni, besednega, čustvenega, ekonomskega in fizičnega nasilja.


Ko se v odnosu pojavi zasičenost in ne ukrepamo z wu ji bi fan, je negativnih posledic v obliki nasilja več. To so strokovnjaki zaznali kot eno očitnih posledic izolacije oz. korona virusa. Veliko k temu prispeva dejstvo, da v izolaciji težje logistično izvedemo odmik. Pri večini ljudi se delo in šola odvijata znotraj doma. Ne moremo v gledališče, kino, športno tekmovanje, fitnes, knjižnico, k prijateljem v drugo občino…vse, kar smo lahko, smo prenesli na splet.


Mimogrede, pazite, wu ji bi fan je potreben tudi za splet! ?


V realnosti smo pravzaprav zasičeni še z veliko stvarmi, npr. opazujte svoj notranji odziv na besedno zvezo korona virus. Nekateri rečejo, da jim gre kar na bruhanje…


Vrnimo se na partnerski odnos. Ko smo 24/7 v nenehnem stiku z drugo osebo, je zasičenost logična posledica. Po mojih opažanjih pa je to nekaj, česar se ljudje ustrašijo. Če imaš nekoga rad, si želiš vendar biti z njim! Zdaj pa ga naenkrat ne preneseš več v svoji bližini. Kako zdaj!? Kaj je z menoj narobe? Kaj je z nama narobe? Ali je bil občutek ljubezni prej le slepilo?


Lahko da ja. Če partnerski odnos temelji na drugačnih temeljih, kot so v naših predstavah, potem bo praviloma v kriznih situacijah zelo hitro začel 'pokati po šivih'. Tako je lahko kriza dobrodošel pripomoček, da ugotovimo, da ne živimo življenja sinhrono s svojo bitjo in smo z napačnim partnerjem. Potem je na nas, kako in kaj bomo s tem.


Ko odnos temelji na trdnih temeljih, polnih zaupanja in spoštovanja, potem bo po vsej verjetnosti wu ji bi fan pomagal, da se odnos ne bo pretrgal. Če hočeš dobro sebi in partnerju, če hočeš ohranjati in negovati vajin odnos – potem se umakni! Vse bo počakalo ali se uredilo kako drugače, svet se ne bo snel s tečajev, če te kakšen dan preprosto 'ni'.


Vendar mora biti to 'ni me' načrtovano in v dogovoru s partnerjem. Oba morata zelo dobro vedeti, zakaj gre, drugače lahko pri enem pride do tega, da čuti odmik drugega, a si ga razloži drugače, kot je njegov namen. Kot da je to nekaj slabega, nekaj negativnega za odnos, kot da se mu partner umika, odmika, nekateri so sumničavi, ljubosumni, čutijo strah in žalost, bojijo se zapuščenosti.


Iskren pogovor in z obeh strani podpisana pogodba brez drobnega tiska je osnovni pogoj za ohranjanje odnosa. Vsaka takšna pogodba bi morala vsebovati tudi člen o wu ji bi fan.


To lahko v čisto konkretnem vsakdanjem življenju pomeni določen urnik, ki bo vseboval čas, namenjen umiku.


In takrat, ko enega od partnerjev 'ni', drugi prevzame vajeti njunega življenja v svoje roke in mu s tem 'krije hrbet'. Z zavedanjem, seveda, da bo partner enako storil zanj. Vsak mora vedeti, kdaj in koliko je njegovega časa za umik in se ob tem počutiti dovolj varnega, da se popolnoma sprosti. Časovni obseg je odvisen od dogovora, lahko je vsak dan kakšna ura, lahko je kdaj cel dan, lahko je cel teden – pač tako in toliko, da se oba strinjata in sta oba zadovoljna.


V izolaciji vse skupaj predstavlja le malo večji izziv - če ne smemo nikamor, kako se naj potem umaknemo? Ni potrebno, da prav fizično odidemo. Umik je možen tudi v duhu, domišljiji, skratka, pozornost moramo preusmeriti od tistega, s čemer smo zasičeni, na nekaj, kar nas bo vrnilo v ravnovesje.

WU JI BI FAN

Ko boste veščino wu ji bi fan obvladali in jo uporabljali v svojem življenju, bo kakršnakoli kriza manj nevarna za odnos. Še najmanj pa korona virus. Virus nima namena prekinjati medosebnih odnosov. S tem bi se samega sebe 'ustrelil v koleno', saj bi si omejeval svoj življenjski prostor. Prisotnost virusa nas samo sili v nove oblike vedenja. Kakšne posledice bo to imelo na naših odnosih, pa je odvisno od nas.

WU JI BI FAN

Zadnje novice

Občutek krivde

Občutek krivde

Killer instinct

Killer instinct

Čustveni potenciometer

Čustveni potenciometer

Kontakt