∼ Irma Žuman ∼

O meni

Od rojstva do 18. leta sem živela znotraj zavoda za otroke s posebnimi potrebami. Moja starša, ki sta bila oba zaposlena v tem zavodu, sta dobila v najem stanovanje znotraj zavoda, ki je domoval v najlepšem baročnem dvorcu v Sloveniji. Tako so bili moji najboljši otroški in mladostniški prijatelji otroci s posebnimi potrebami. Najlepši spomini me vežejo nanje. Z njimi sem se naučila empatije, sočutja, sprejemanja različnosti… In še veliko, veliko več.

Irma Žuman - Dornava

V mladostništvu sem spoznala fanta na motorju. Zaljubila sem se v oba. Fant se je spremenil v sedanjega moža, motor pa je postal moj stalni spremljevalec in je še vedno pomemben del moje identitete. Ker sem imela vozniško dovoljenje C kategorije, sem brata, ki je umrl, nadomestila za volanom tovornjaka. Prepričana sem bila, da bo trajalo le kratek čas. Vendar se je ta »vskok« razvlekel v kar nekaj let. Doživetij in izkušenj, ki sem jih nabrala kot »tovornjakarica« v mednarodni špediciji po cestah takratne Jugoslavije in osrednje Evrope, ne bi zamenjala za nič na svetu. To je bila življenjska fakulteta in ta 'diploma' mi je zelo dragocena.

 

Počela sem še veliko različnih stvari, uživala ob tem in se učila. Skozi zorenje je priplavala na površje želja, ki sem jo od gimnazije naprej potiho nosila znotraj sebe. Željo sem spremenila v motiv in šla študirat psihologijo.

 

  • Na Filozofski fakulteti v Ljubljani sem na katedri za psihologijo diplomirala na temo psihosocialna rehabilitacija.
  • Ugotovila sem, da hočem še psihoterapevtska znanja in šla sem jih iskat v inštitut IPSA v Ljubljani, kjer sem absolvirala integrativno transakcijsko analizo.
  • Hkrati sem 4 leta vodila skupino mladostnikov po načelih gestalt terapije.
  • Potem sem se odločila še za študij pozitivne psihoterapije in 2018 zaključila študij v Grazu ter pridobila certifikat cCPP (certificirana terapevtka pozitivne psihoterapije).

 

Tako sem sestavila osnove za moj strokovni pristop. S klientom se znotraj odnosa ukvarjava s preteklostjo, sedanjim trenutkom in prihodnostjo . Prepričana sem namreč, da smo ljudje bitja, ki so povezana z vsem kar je v prostoru, hkrati pa tudi v času. Verjamem, da je najučinkovitejši celostni pristop.

 

Moj moto je: »Verjemi občutku v drobovju!« V življenju sem se naučila naslednje – bolj sem poslušala mnenja drugih, slabše se je končalo zame. Zato je to moje pomembno vodilo tudi pri delu s klienti. Slišati sebe in najti notranji mir je moja želja za vse ljudi. Vesela sem, da lahko stopam del poti do tega cilja s klienti, ki se za to odločijo.

IRMA ŽUMAN - univ. dipl. psih., cCPP

Irma Žuman - psiholog