Ko je prihodnost na čakanju

Mimo je prvih 14 dni, ko nas je večina prisiljena delovati v krogu svojega bivališča. Nekateri lahko opravljajo svoje delo od doma, drugi pač ne. V domišljiji in na spletu smo lahko dobesedno kjerkoli, fizično pa smo – v krogu svojega bivališča. Občutek imamo, da se je svet ustavil. V takšnih situacijah se pojavi 'praznina'. Človeški notranji 'motor' se počasi zaustavlja in po cca 10 dneh preide v prosti tek. Denimo, da je sedaj kazalnik navora na nuli, hitrost je na nuli in izgleda, da bo tako ostalo še kar nekaj časa. Parkirani smo, motor pa prosto teče. Kako zdaj s tem, glede na to, da se za to nismo sami odločili, pač pa nas je strah, da bi tam za ovinkom naleteli na cestno zaporo, ki jo straži corona virus?


Na situacijo lahko seveda pogledamo iz toliko zornih kotov, kot je točk na krožnici. Če pa zmanjšamo izbor na minimum, se lahko odločimo za dva pristopa: kaj je v tem pozitivnega in kaj je v tem negativnega. Sami se odločamo, kateri pristop bomo izbrali.
Denimo, da ste v minulih dneh opravili vsa 'zamudna' opravila v in okrog doma, opravili ste tudi tekoča opravila, zdaj pa strmite v – kaj že? V takšnih situacijah je seveda neizogiben pogled naprej. V prihodnost. In prvič v življenju vseh nas smo se znašli pred neznanim. Nihče od nas ne more z gotovostjo trditi – tako bo. Zato je to situacija, ki plaši. Občutimo strah in tesnobo. Če bi vam rekla, da naj vas ne bo strah, bi delovala proti naravi. Strah je v tem trenutku naravno čustvo. Ozavestimo ga, sprejmimo ga, dovolimo si čutiti strah, ne bežati pred njim. Na takšen način ga potem lahko obvladujemo. Če bežimo, smo njemu prepustili nadzor nad situacijo. Verjemite, strah, ki nima šefa nad seboj, ni ravno kompetenten za trezno odločanje. 


Najprej ozavestite, kako se strah in tesnoba kažeta v vašem telesu. Katere mišice so napete, je telesna drža bolj sključena, dihate hitro in plitvo? Sta utrip srca in krvni tlak povišana, se več potite? Ne spite dobro, se zbujate, se je spremenila prebava? Jeste več ali manj, kot običajno? Ste razdražljivi, vam smešne stvari niso več smešne?


Potem vam svetujem, da izvajate naslednje vaje:
    1. S hrbtom se naslonite na steno ali sedite na stol s trdno oporo za hrbet. Usmerite pozornost na dihanje. Dihajte počasi in globoko. Ostanite tako nekaj minut in ozavestite oporo na hrbtu. Ta vaja daje občutek prisotnosti in trdnosti.

    2. Prhajte kot to počnejo konji. Sprostite čeljust, naj se vam rahlo povesi in prosto visi. Začnite stresati z glavo in spuščati zrak skozi ustnice. Brez zadržkov, močno!   Ne skrbite, če ob tem 'stuširate' okolico – saj v bližnji okolici okrog vas ne sme biti ljudi ?.  Namreč, tesnoba in stres se na fizičnem nivoju najprej kažeta kot zategnjene ustnice in čeljust in s sproščanjem le teh, bo sproščeno tudi nekaj tesnobe.

    3. Tresite telo kot to počne pes, ki pride iz vode. Najprej roke, potem noge, potem glavo in zgornji del telesa, na koncu pa celotno telo.

 

Vaja pomaga sproščati tesnobo in naraščajoči strah. Ko naši možgani zaznajo nevarnost, se izklopi delovanje možganske skorje, ki je zadolžena za logično razmišljanje. Vklopi pa se delovanje 'kuščarjevih' možganov, ki so zadolženi za nagonsko delovanje. Preko stresnih hormonov mobilizirajo energijo v telesu, da se lahko soočimo z nevarnostjo. To pomeni, da imamo dodatno energijo za boj ali beg. Z bojem ali z begom sprostimo energijo. Vendar – zdaj se nahajamo v situaciji, ko ne moremo oz. ne smemo na običajne načine sproščati te energije, zato ostaja v telesu in smo samo še bolj tesnobni. Vaja otresanja je v takšnih situacijah zelo učinkovita. Lahko jo izvajate stoje, sede ali leže.  Tresenje je pomembno, ker sproščamo energijo, ki so jo nakopičili stresni hormoni. S tem ozaveščenim tresenjem smo sprostili energijo in aktivirali možgansko skorjo, s tem pa logično mišljenje.  Prevzeli smo nadzor!


V izvajanje teh vaj vnesite čim več humorja. Pretiravajte, spreminjajte tempo, znotraj družine tekmujte med seboj, omislite si duhovite nagrade… Pomembno je, da tudi za te vaje ustvarite urnik. Časovna struktura dneva je nasploh pomembna, ker nam daje občutek nadzora. 


Torej, ko imamo nadzor nad seboj, ko vemo da nas je strah in da je to naravno, se lahko lotimo še drugih področij. Če smo uspeli obvladati neprijetne fizične simptome, lahko obvladamo tudi mračne misli. Posledično lahko tudi vedenje usmerjamo in nadziramo sami. Ker so obvezna opravila že opravljena, se zdaj lahko lotimo stvari, za katere prej ni bilo nikoli časa ali pa stvari, na katere prej ne bi nikoli niti pomislili. Stvari, ki so popolnoma izven vašega referenčnega okvirja. Če smo za običajne življenjske vzorce morali pritisniti na tipko PAUSE, lahko med tem pritisnemo tipko PLAY za našo ustvarjalnost. 


Ker – kaj pa lahko izgubite? Čas? ?


Če med številnimi nasveti, kaj vse bi lahko počeli, ne najdete nič dovolj mikavnega, začnite raziskovati znotraj sebe. Pojdite v preteklost in se spomnite stvari, ki ste jih radi počeli kot otrok. Ko ste še bili radovedni brez zadržkov. Lahko da bo dovolj, da opazujete otroke, oni so neusahljiv vir ustvarjalnosti.


Npr. kako lahko narišem miniaturno sliko na plutovinasti zamašek; restavriram pradedkovo kolo, ki je že leta tam v drvarnici; spolstim volnene copate za božično darilo; v eni jedi združim sestavine, ki veljajo kot nezdružljive…dovolj, zaneslo me je, najbolje bo da sami poiščete. Pri raziskovanju vam naj bo vodilo – ko ob izvajanju neke dejavnosti pozabite na prostor in čas, ste zadeli terno! Pozitivna psihologija to stanje imenuje flow. Torej, če do zdaj še niste imeli priložnosti poiskati svoj flow, pojdite in ga poiščite sedaj. S tem namreč polnimo svoj notranji rezervoar energije! In ni zanemarljiva možnost, da boste z novo ali obnovljeno najljubšo dejavnostjo začeli svojo novo poklicno pot. Takrat, ko bo ta nagnusna žogica z lepljivimi izrastki izginila …
Potem pa bomo, ko bo pandemija mimo, svoje motorje dali v prestavo, zapustili svoja 'parkirišča' in se vključili v 'promet', s spočitimi in ogretimi motorji, 'natankani' do vrha. Po vsej verjetnosti se bomo znašli na poti, kjer bo manjkalo prometnih znakov. Vendar - spomnimo se, ko smo se v preteklosti vsi znašli v negotovi situaciji, smo se vedno uspeli dogovoriti in trdno verjamem, da se bomo tudi sedaj!


Do takrat pa – ostanite v cvetju!

Zadnje novice

On je kriv!!!

On je kriv!!!

Občutek krivde

Občutek krivde

Killer instinct

Killer instinct

Kontakt